Festival 2016

Het Internationaal Orgelfestival, dat jaarlijks in de Haagse Grote Kerk wordt georganiseerd, behoort al vele jaren tot de toonaangevende orgelconcertseries in Nederland. Het festival van dit jaar zal bestaan uit drie bijzonder aantrekkelijke concerten, waarin (inter)nationale toporganisten het beroemde Metzler-orgel van de Grote Kerk zullen bespelen.

Dit jaar zal in het slotconcert aandacht worden geschonken aan de herdenking van het 100e sterfjaar van de grote romantische Duitse componist Max Reger (1873-1916).

Het openingsconcert van het Internationaal Orgelfestival 2016 zal op dinsdag 23 augustus worden gegeven door de bekende Nederlandse organist PIETER VAN DIJK. Pieter van Dijk (*1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij is één van de artistieke leiders van het Orgelfestival Holland. Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Hij was prijswinnaar op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986).  Pieter van Dijk vormt een orgelduo met Frank van Wijk en treedt regelmatig op als continuospeler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet. Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen (ondermeer in Alkmaar, Amsterdam, Freiberg, Gdansk, Innsbruck, Kotka, Lausanne, Lübeck en Toulouse). Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen en in de Verenigde Staten. Bovendien verschenen van zijn spel talrijke veelgeroemde cd’s.

De organist/componist DAVID BRIGGS zal op donderdag 25 augustus het tweede concert verzorgen. Deze befaamde Britse organist (die thans in Canada werkzaam is) geniet niet alleen werelwijde bekendheid vanwege zijn muzikale en virtuoze vertolkingen van orgelrepertoire uit vele eeuwen, maar wordt tevens beschouwd als één van de grootste improvisatoren van deze tijd. Zo improviseert hij regelmatig bij stomme films (zoals Phantom of the Opera, Hunchback of Notre-Dame, Nosferatu, Jeanne d’Arc, Metropolis en verschillende Charlie Chaplin films). Bovendien maakte hij orgeltranscripties van diverse orkestwerken van o.a. Mahler, Schubert, Tsjaikowsky, Elgar, Bruckner , Ravel en Bach. David Briggs ontving zijn muzikale opleiding aan de Royal College of Music te Londen. Van 1981 tot 1984 was hij Organ Scholar aan King’s College, Cambridge University en zette hij gelijktijdig zijn orgelstudie voort bij Jean Langlais in Parijs. Op verschillende internationale improvisatieconcoursen behaalde David Briggs eerste prijzen. Na organistenfuncties te hebben bekleed aan drie Engelse kathedralen (Hereford, Truro en Gloucester), is hij thans Artist-in-Residence aan de St. James kathedraal in Toronto (Canada). Bovendien geeft hij regelmatig masterclasses en treedt hij als jurylid op bij internationale orgelconcoursen. Naast zijn activiteiten als uitvoerend musicus is David Briggs eveneens een productief componist van o.a. orgel- en koormuziek en werken voor solo-instrumenten. Zijn spel is op talrijke cd’s en dvd’s vastgelegd.

Het buitengewone slotconcert van het festival zal op zaterdag 27 augustus worden gegeven door de vaste organist van de Grote Kerk, BEN VAN OOSTEN. Deze Haagse organist (*1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs. Op 11-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de vooraanstaande internationale concertorganisten. Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin). Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011. Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor. Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Dit buitengewone slotconcert van het orgelfestival zal in het teken staan van de herdenking van het 100e sterfjaar van de grote Duitse componist Max Reger (1873-1916). Aan dit concert zal medewerking worden verleend door de voortreffelijke Laurenscantorij uit Rotterdam o.l.v. Wiecher Mandemaker. Naast de vertolking van enkele belangrijke orgelwerken van Reger en van diens grote voorbeeld J.S. Bach door Ben van Oosten, zal de Laurenscantorij schitterende koormuziek van deze componisten ten gehore brengen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.