Festival 2017

Het eerste concert zal op dinsdag 22 augustus worden gegeven door de bekende organist Vincent de Vries. Geboren in 1969 te Scheveningen, kreeg hij op 4-jarige leeftijd van zijn moeder de eerste pianolessen. Toen hij 10 jaar was deed hij toelatingsexamen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een jaar later kreeg hij een studiebeurs waardoor hij bij de Franse pianiste Janine Dacosta les kon nemen. Op 12-jarige leeftijd nam de pianist Theo Bruins hem onder zijn hoede. Naast hoofdvak piano studeerde Vincent de Vries ook hoofdvak orgel bij Wim van Beek en Bert Matter. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als concertorganist.
Na het behalen van zijn diploma “Uitvoerend Musicus” in 1993 aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, stelde de Amerikaanse pianist Jerome Rose hem in staat om met een studiebeurs aan de Bowling Green State University (Ohio, U.S.A.) te studeren voor de titel “Master of Music”.  Daarna studeerde hij nog twee jaar aan de Indiana University Bloomington. Na het behalen van de Doctorstitel in 2004 aan de University of Texas in Austin werd Vincent de Vries “Assistant Professor and Director of Collaborative Piano” aan de Baylor University te Waco (Texas).
Sinds september 2010 is Vincent de Vries werkzaam als “Professor of Piano and Collaborative Piano” aan de Yonsei University in Seoul, een van de meest vooraanstaande universiteiten in Zuid-Korea. Tevens geeft hij recitals en masterclasses aan universiteiten in Amerika en Azië.
Op zijn 15e jaar maakte Vincent de Vries twee langspeelplaten in de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Grote Kerk in Den Haag, gevolgd door negen cd’s: Oude Kerk Amsterdam (2), Domkerk Utrecht (2), Grote Kerk Maassluis, Bovenkerk Kampen, St. Martin Dudelange (Luxemburg), St. Gudula Rhede en St. Aposteln Keulen (Duitsland). Tevens maakte Vincent de Vries vijf cd’s voor het label MSR Classics (piano/klavecimbel).
Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Vincent de Vries in 2003 door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille.

Programma

Voor het tweede concert op donderdag 24 augustus neemt de virtuoze Slowaakse organiste Zuzana Ferjenčíková plaats achter de klavieren van het Metzler-orgel. Zij was in 2004 de eerste (en tot op heden de enige) vrouw, die bij het gerenommeerde improvisatieconcours in Haarlem de eerste prijs won. In 2014 maakte zij bij dit concours deel uit van de jury. Daarnaast was zij winnares van orgelconcoursen in Opava, Brünn en Rome.
De zwaartepunten van haar artistieke activiteiten liggen in het romantische orgelrepertoire, de improvisatie en de compositie. Van 2000 tot 2008 onderrichtte zij aan de Hochschule für Musik in Bratislava. Van 2006 tot 2013 was zij als organiste aan de Benedictijner abdijkerk “Unserer Liebe Frau zu den Schotten” te Wenen verbonden. Hier startte zij in 2007 het internationale orgelfestival “Dialogues Mystiques”, waarvan zij tot 2013 artistiek leider was. Zuzana Ferjenčíková is voorzitter van de “Wiener Franz Liszt-Gesellschaft”, die op haar initiatief in 2011 werd opgericht. Ter gelegenheid van de herdenking van de 200e geboortedag van Franz Liszt in 2011 voerde zij in Wenen in een serie van zes concerten het complete orgeloeuvre van Liszt uit.
Naast haar muzikale opleiding bij Ján Vladimír Michalko en Peter Planyavsky werd zij in het bijzonder gevormd door de samenwerking met Jean Guillou, van wie zij in 2013 in de Saint-Eustache te Parijs het complete orgeloeuvre uitvoerde. Zuzana Ferjenčíková concerteert in geheel Europa, Israël en de Verenigde Staten. Van haar spel zijn talrijke cd’s verschenen.

Programma

Het slotconcert van het festival zal op zaterdag 26 augustus worden gegeven door de vaste organist van de Grote Kerk, Ben van Oosten. Deze Haagse organist (*1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs. Op 11-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de vooraanstaande internationale concertorganisten.
Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).
Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011. Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.