Programma 04-09-2021

Ben van Oosten (Den Haag)

FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
Sonate nr. 1 in f, opus 65
- Allegro moderato e serioso
- Adagio
- Andante
- Recitativo - Allegro assai vivace
Largo ma non tanto uit het Concert voor twee violen en strijkorkest in d, BWV 1043
(orgelbewerking Bernard Winsemius)

Fantasia und Fuge in g, BWV 542
CHARLES-MARIE WIDOR
1844-1937
Symphonie 'Gothique', opus 70
- Andante sostenuto
LOUIS VIERNE
1870-1937
Symphonie nr. 3 in fis, opus 28 (1911)
- Allegro maëstoso
- Cantilène
- Intermezzo
- Adagio
- Final

BEN VAN OOSTEN werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als één van de vooraanstaande internationale concertorganisten.

Ben van Oosten was van 1994 tot 2021 als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium), alwaar hij talrijke binnen- en buitenlandse studenten opleidde.

Hij is een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul, Tokyo University of the Arts) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met talrijke internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Bovendien ontving hij in Duitsland de prestigieuze muziekprijzen Echo Klassik (voor de Dupré-integrale, 2011) en Opus Klassik (voor de Franck-integrale, 2019).

Van zijn hand verscheen in 1997 bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.

De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.