Programma 23-08-2018

Toccata
Praeludium und Fuge in b BWV 544
“Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’” BWV 663
Drie koraalbewerkingen uit het “Orgelbüchlein Project”:
JACQUES VAN OORTMERSSEN
1950-2015
“Nun ruhen alle Wälder”
“Wer nur den lieben Gott läβt walten” BWV 642
SIMON JOHNSON
*1975
“Wohl dem, der in Gottes Furcht steht”
WILLIAM BYRD
ca. 1542-1623
Uit “My Ladye Nevell’s Booke”:
- A Fancie
HERBERT HOWELLS
1892-1983
Master Tallis’s Testament
CHARLES HUBERT HASTINGS PARRY
1848-1918
Fantasia and Fugue in G

De muzikale activiteiten van de Engelse organist SIMON JOHNSON als organist, componist, arrangeur, dirigent en begeleider maken hem tot één van de meest veelzijdige Britse musici van dit moment. Hij is als hoofdorganist aan St. Paul’s Cathedral in Londen verbonden. In deze kerk is Simon Johnson artistiek leider van de muzikale programmering, begeleidt hij het wereldberoemde koor en is hij dirigent van het Cathedral Consort. Naast zijn dagelijkse muzikale taken tijdens de kerkelijke vieringen en evenementen bespeelde hij het orgel tijdens de grote nationale ceremonieën die sinds zijn benoeming in 2008 in de kathedraal plaatsvonden (o.a. bij de uitvaart van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher alsook bij de vieringen van het diamanten jubileum en de 90e verjaardag van Koningin Elizabeth).
Als concertorganist, dirigent en begeleider treedt Johnson wereldwijd op. Hij werkte met beroemde orkesten en ensembles als het London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, London Mozart Players, City of London Sinfonia, London Baroque, The Sixteen and The Cardinall’s Musick.
In de met een Oscar, BAFTA en Grammy-Award onderscheiden soundtrack van de musical The Grand Budapest Hotel vertolkte Simon Johnson de omvangrijke orgelpartij. Voor bekende labels als Decca en Hyperion maakte hij talrijke cd-opnamen.
Als dirigent werd Simon Johnson bekend door zijn concerten en opnamen met het St. Albans Abbey Girls’ Choir. In de afgelopen tijd dirigeerde hij o.a. de Johannes Passion van Bach, het Requiem van Duruflé, de Mis in e van Bruckner, Symphonie nr. 3 van Saint-Saëns, L’Ascension van Messiaen en Metamorphosen van Richard Strauss in St. Paul’s als onderdeel van de samenwerking van de kathedraal met de vooraanstaande orkesten van Londen. Bovendien werkte Johnson mee aan de premières van composities van vele prominente componisten. Zijn eigen Gloria voor koor, koperblazers en orgel werd in 2014 in Atlanta (USA) met groot succes voor het eerst uitgevoerd.

www.simonjohnsonmusician.com