Programma 25-08-2018

Ben van Oosten (Den Haag) m.m.v. Ellen Corver, piano

Sinfonia “Wir danken dir, Gott” uit de Ratswahlkantate BWV 29
orgelbewerking: Marcel Dupré (1886-1971)
Aria “Schafe können sicher weiden” uit Cantate BWV 208
orgelbewerking: André Isoir (1935-2016)
MARCEL DUPRÉ
1886-1971
Ballade pour piano et orgue, op. 30 (1932)
CLAUDE DEBUSSY
1862-1918
Uit “Préludes” voor piano (Boek I, 1909/1910):
1. La fille aux cheveux de lin
2. La danse de Puck
3. La cathédrale engloutie
CÉSAR FRANCK
Pièce pour Grand Orgue in A (1854)
ROEL VAN OOSTEN
*1958
Confluences pour piano et orgue (2017)

BEN VAN OOSTEN werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.
Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als één van de meest prominente internationale concertorganisten.
Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten als hoofdvakleraar orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie in Haarlem, McGill University Organ Academy in Montréal, Torch International Organ Academy in Korea). Bovendien treedt hij veelvuldig op als jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, Weimar, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).
Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Saint-Saëns en Dupré) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011.
Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. Bij gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als internationaal concertorganist werd hij in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

De pianiste ELLEN CORVER ontving haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Else Krijgsman en Naum Grubert. Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met Karlheinz Stockhausen en zijn muziek. Dit leidde tot een langdurige samenwerking met deze componist, uitmondend in de eerste integrale opname van diens veertien Klavierstücke voor het platenlabel van de componist zelf.
Behalve door haar vertolkingen van het klassieke pianorepertoire heeft Ellen Corver ook naam gemaakt als pleitbezorger van hedendaagse muziek. Ze werkte samen met en speelde concerten van o.a. John Cage, György Ligeti, György Kurtág en Jan van Vlijmen. Klaas de Vries en Theo Verbey schreven pianoconcerten voor haar.
Als solist speelde Ellen Corver onder meer met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko|Schönberg Ensemble, gedirigeerd door o.a. Ernest Bour, Jonathan Nott, Markus Stenz, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Peter Eötvös en Mariss Jansons.
In 1988 was Ellen Corver medeoprichter van het Osiris Piano Trio. Met dit ensemble gaf ze concerten op vijf continenten met meer dan tachtig pianotrio’s uit het rijke repertoire voor deze bezetting.
Ellen Corver maakte talrijke cd-opnamen. De opname die zij met haar pianoduo partner Sepp Grotenhuis van het werk Mantra van Karlheinz Stockhausen maakte, werd in 1996 onderscheiden met een Edison.
Ellen Corver is als hoofdvakdocent piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag verbonden. Daarnaast wordt ze regelmatig gevraagd voor het geven van masterclasses.