Programma 29-08-2020

Ben van Oosten (Den Haag)

FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
Sonate nr. 1 in f, opus 65
- Allegro moderato e serioso
- Adagio
- Andante
- Recitativo - Allegro assai vivace
Largo ma non tanto uit het Concert voor twee violen en strijkorkest in d, BWV 1043
(orgelbewerking Bernard Winsemius)

Fantasia und Fuge in g, BWV 542
CHARLES-MARIE WIDOR
1844-1937
Symphonie 'Gothique', opus 70
- Andante sostenuto
LOUIS VIERNE
1870-1937
Symphonie nr. 3 in fis, opus 28 (1911)
- Allegro maëstoso
- Cantilène
- Intermezzo
- Adagio
- Final

BEN VAN OOSTEN studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs. Op 11-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de vooraanstaande internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd bekroond met de Echo Klassik 2011. Voor zijn Franck-integrale ontving hij de Opus Klassik 2019. Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.