Internationaal Orgelfestival

De Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag organiseert sinds 1992 jaarlijks een zeer gewaardeerd internationaal orgelfestival in de Grote Kerk te Den Haag. Dit festival omvat een aantal avondconcerten, waarin binnen- en buitenlandse toporganisten op het befaamde Metzler-orgel in de Grote Kerk te beluisteren zijn. In de meer dan twee decennia sinds de start van dit zomerorgelfestival hebben talrijke internationale meesterorganisten met groot succes in de Grote Kerk geconcerteerd (o.a. Marie-Claire Alain, Jean Guillou, Olivier Latry, Jane Parker-Smith, John Scott, Harald Vogel, Guy Bovet, Gustav Leonhardt, Ton Koopman).

Wij zijn er als organiserende stichting trots op dat onze jarenlange inspanningen ertoe hebben geleid dat dit prestigieuze en succesvolle festival, dat duidelijk in een behoefte voorziet en inmiddels zelfs internationale bekendheid geniet, is uitgegroeid tot een belangrijke bijdrage aan het muziekaanbod van onze stad.

Bovendien vormen deze concerten een waardevolle culturele bijdrage binnen de exploitatie van de Grote Kerk en wordt het prachtige Metzler-orgel – door kenners unaniem beschouwd als een van de beste moderne orgels van ons land – middels dit festival nog ten volle benut. Dit waardevolle instrument heeft immers bij de oprichting van de Stichting Grote Kerk, die het monumentale gebouw sinds 1982 beheert, zijn kerkelijke functie verloren.

Naast de artistieke kwaliteit van het festival speelt voor onze stichting tevens een goede presentatie en een sfeervolle ambiance van de concerten een belangrijke rol. Daartoe wordt bijgedragen door de historische ambiance van de “Oude Jacob”, de speciale verlichting (met name op het imposante orgelfront), het goed verzorgde drukwerk, een educatieve toelichting op de programma’s, een videopresentatie op beeldscherm, waardoor men de organist in actie kan zien en deze niet voor het publiek “anoniem” blijft en de gelegenheid tot ontmoeting met de solist na het concert.

Al deze factoren blijken zeer door het publiek te worden gewaardeerd, gezien de meer dan gemiddelde bezoekersaantallen en de vele enthousiaste reacties die wij ontvangen.

Zowel in de keuze van de uitvoerenden als in de programmering is ons streven onverminderd gericht op artistieke kwaliteit en stilistische veelzijdigheid. De concertprogramma’s tonen een goede balans tussen het feest der herkenning en het avontuur van vernieuwing.